22 Νοε 2014

Κινεζικό ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα




Οι υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν κατοικίες τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά, όπως η Μύκονος (φωτογραφία) και η Σαντορίνη.

Την Τρίτη που μας πέρασε μια παρέα Κινέζων προσγειώθηκε στην Αθήνα με υψηλές προσδοκίες. Σκοπός της επίσκεψής της δεν ήταν οι διακοπές, αλλά η αγορά κάποιου ακινήτου, ιδανικά με θέα θάλασσα ή Ακρόπολη. «Οι πελάτες μου είναι εύποροι ή λάτρεις της ελληνικής αρχαιότητας», εξηγεί στην «Κ» η δικηγόρος, κ. Δάφνη Κορομπέλη, που εργάζεται εδώ και πέντε χρόνια μεταξύ Αθήνας και Σαγκάης. «Στο γραφείο μου στην Κίνα γίνεται το πρώτο φιλτράρισμα, καθώς πολλοί από όσους εκδηλώνουν αρχικά ενδιαφέρον δεν είναι εντέλει διατεθειμένοι να προχωρήσουν», σημειώνει η ίδια. Δέλεαρ φυσικά για το ελληνικό real estateαποτελεί η παροχή πενταετούς άδειας παραμονής στην Ελλάδα και τρίμηνη ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες Σένγκεν για όσους πολίτες τρίτων χωρών προβούν σε αγορές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ, όπως ισχύει από τον Μάιο του 2013. Εως τώρα είχαν παραχωρηθεί περίπου 460 άδειες διαμονής σε αγοραστές και μέλη των οικογενειών τους. Η εν λόγω νομοθεσία δεν αποτελεί ελληνική «πατέντα». Αντίστοιχα κίνητρα σε ξένους αγοραστές ισχύουν σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία και Κύπρο. Εν προκειμένω, από το 2012 που ξεκίνησε να ισχύει για αγορές άνω των 300.000 ευρώ στην Κύπρο, πωλήθηκαν 1.000 κατοικίες σε έναν χρόνο.

«Οι Κινέζοι αγοράζουν σπίτια άλλοτε ως εξοχικά και άλλοτε υπό τη μορφή επένδυσης, αφού γνωρίζουν την κατακόρυφη πτώση των τιμών εξαιτίας της κρίσης». Οι άρτι αφιχθέντες υποψήφιοι αγοραστές θα δουν σπίτια στην Αττική, «το ιστορικό κέντρο, αλλά και τα νότια προάστια κερδίζουν τις εντυπώσεις», και θα συνεχίσουν το «επενδυτικό» οδοιπορικό τους σε Μύκονο και Σαντορίνη. «Οι τιμές των ακινήτων στην Κίνα κυμαίνονται σε δυσθεώρητα επίπεδα», συμπληρώνει η ίδια: «Μια κατοικία που εδώ μπορεί να κοστίζει 250.000 ευρώ εκεί η τιμή της ενδέχεται να είναι 1 εκατ. ευρώ». Το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια. Ετσι, η νεαρή δικηγόρος, που μιλάει άπταιστα κινεζικά, σε κάθε επίσκεψή της στην πατρίδα συνοδεύεται και από ενδιαφερόμενους πελάτες. «Δηλαδή, τώρα θα είναι δικό μου για πάντα;». Αυτό ρωτούν συνήθως με μεγάλη αγωνία πολλοί Κινέζοι, «καθώς στην Κίνα λόγω του καθεστώτος η ιδιοκτησία διαρκεί 70 χρόνια, και μετά -για επέκταση του συμβολαίου- καταβάλλεται εκ νέου κάποιο ποσό». Ετερος φόβος των Κινέζων είναι ο Εγκέλαδος. «Εξ ου και εξετάζουν αν ένα οικοδόμημα είναι αντισεισμικό...».

Η ασταθής πολιτική κατάσταση στην πατρίδα τους παρακινεί πολλούς Ουκρανούς να προβούν σε αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Αλέξανδρο Βαρνάβα. «Θέλουν να έχουν ένα αποκούμπι στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η ζωή στην Ουκρανία δυσκολέψει περισσότερο», εξηγεί ο κ. Βαρνάβας στην «Κ»· «αντίθετα οι Ρώσοι, οι οποίοι ενδιαφέρονται για αγορές σε όλη την Ελλάδα, δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία στη Χαλκιδική και την Κρήτη, σκέπτονται με επενδυτικούς όρους». Οπως διευκρινίζει, «οι συμφωνίες που έχουμε κλείσει με Ρώσους και Ουκρανούς αφορούν σπίτια αξίας χαμηλότερης των 250.000 ευρώ». Αυτοί που προχωρούν σε πιο μεγάλες επενδύσεις είναι οι Αραβες, στοχεύοντας και στην πενταετή άδεια παραμονής. «Πελάτες από τον Λίβανο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποκτήσει περισσότερα από ένα σπίτια, συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Βαρνάβας.

Γραφειοκρατία

Ομως η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για τους αλλοδαπούς. «Μέχρι και την 1η Νοεμβρίου όλοι οι αγοραστές, ακόμα και ακινήτων με χαμηλή αξία, όφειλαν να καταθέτουν σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας το αντίτιμο όχι της τιμής πώλησης, αλλά της αντικειμενικής, που βάσει των σημερινών δεδομένων είναι σαφώς υψηλότερη, όπως και την αμοιβή του συμβολαιογράφου, του υποθηκοφυλακείου και τον φόρο μεταβίβασης». Ο όρος αυτός προκαλούσε απορίες και καχυποψία στους υποψηφίους, που, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήταν μυημένοι στα άδυτα της ελληνικής γραφειοκρατίας. «Αυτό άλλαξε μεν, αλλά δημιούργησε ένα κακό προηγούμενο, ενώ απομάκρυνε πολλούς μνηστήρες: είχα Κινέζους πελάτες που είχαν ήδη πάρει προσφορές από Κύπρο, Ισπανία και Πορτογαλία και ενώ η Ελλάδα ήταν πιο οικονομική και πιο κοντά στα αισθητικά τους κριτήρια, την απέρριψαν εξαιτίας της γραφειοκρατίας». Εξίσου αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι βάσει της σημερινής διαδικασίας απαιτούνται πολλαπλά ταξίδια στην Ελλάδα: στην αρχή για την επιλογή σπιτιού, εν συνεχεία για άνοιγμα λογαριασμού, μετά για την υπογραφή συμβολαίου και τέλος για την αίτηση για την άδεια παραμονής με το πρωτότυπο διαβατήριο.

Στα τέλη του μήνα, δρομολογούνται κάποιες ακόμα τροποποιήσεις, όπως η σύνδεση της άδειας παραμονής με τη μελλοντική χορήγηση ιθαγένειας, η αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαιούχων (τέκνων) της άδειας από 18 στα 21 έτη κ.ά., με την ελπίδα η Ελλάδα να καταστεί το Ελ Ντοράντο των εραστών του απέραντου γαλάζιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας