29 Απρ 2015

Συμβουλές για την τέλεια φροντίδα των ρούχων. Δείτε εδώ πως μπορείτε να τα διατηρήσετε όμορφα και απαλά


Όλοι αγαπάμε τα ρούχα μας και τα φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού, ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περιορίσει το ασταμάτητο shopping για λόγους οικονομίας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η σωστή φροντίδα των ρούχων μας έχει σημασία, μια που σκοπός είναι να μας συντροφεύσουν για πολύ καιρό ακόμη. Δείτε εδώ πως μπορείτε να τα διατηρήσετε όμορφα και απαλά, πάντα σε καλή κατάσταση και να αποφύγετε παράλληλα τα περιττά έξοδα!

Πλύσιμο στη σωστή θερμοκρασία: Ωραία θα ήταν να μπορούσαμε να πετάξουμε όλα μας τα ρούχα σε μία πλύση, αλλά υπάρχουν κανόνες: τα λευκά ρούχα πλένονται έως και στους 95 βαθμούς στο πλυντήριο, τα χρωματιστά έως τους 60. Ωστόσο δεν αντέχουν την θερμότητα όλα τα ρούχα το ίδιο καλά με τα βαμβακερά. Ο πολυεστέρας (PES) μπορεί και να πλυθεί ως και στους 60 βαθμούς, αν και επειδή το συγκεκριμένο υλικό λόγω κατασκευής βρωμίζει μόνο επιφανειακά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χαμηλότερη θερμοκρασία. Για ρούχα από νάϊλον ή πολυαμίδη (ΡΑ) προτείνεται θερμοκρασία 30-60 βαθμών. Πιο ευαίσθητα είναι τα μάλλινα, η βισκόζη και το μετάξι που δεν αντέχουν θερμοκρασία μεγαλύτερη από 30 βαθμούς.

Στο χέρι ή στο πλυντήριο; Πάντα κοιτάμε την ετικέτα του ρούχου. Σχεδόν όλα τα ρούχα πλένονται στο πλυντήριο εκτός από μεταξωτά, λεπτές δαντέλα, ρούχα από βισκόζη που δεν αντέχουν στην υψηλή θερμοκρασία και χάνουν λόγω της θερμότητας και της τριβής του πλυντηρίου τη φόρμα τους. Αν δεν είσαστε σίγουρες, προτιμήστε το πλύσιμο στο χέρι!

Το σωστό πλύσιμο στο χέρι: Αν πλύνετε στο χέρι, το νερό πρέπει πάντα να είναι χλιαρό και όχι καυτό. Για ρούχα από μετάξι και μαλλί χρησιμοποιήστε τα ειδικά μέσα για ευαίσθητα ρούχα. Δεν έχετε στο σπίτι; Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαμπουάν που κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά!

Λεπτές κάλτσες: Αποτελούνται συνήθως από nylon, perlon ή μετάξι και έχουν υψηλή ανθεκτικότητα σε θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους 60 βαθμούς, άρα μπορείτε άφοβα να τις βάλετε στο πλυντήριο. Για να αποφύγετε σκισίματα από φερμουάρ ή άλλα διακοσμητικά ρούχων, χρησιμοποιήστε ειδικό σάκο πλυντηρίου. Δεν έχετε; Κανένα πρόβλημα: βάλτε τις λεπτές κάλτσες σε μια καθαρή χοντρή κάλτσα και δέστε την. Οι μεταξωτές κάλτσες ωστόσο πλένονται καλύτερα στο χέρι μετά από αρκετή ώρα μούλιασμα και προσεκτικό άπλωμα μακριά από το φως του ήλιου. Γιατί; Θα το δούμε παρακάτω.

Το σωστό στέγνωμα: Το μετάξι χάνει έως και 20% της σταθερότητάς του μετά από δέκα ημέρες έκθεσης στον ήλιο πίσω από τζάμι και έως 34% μετά από άμεση έκθεση στον ήλιο χωρίς ενδιάμεση προστασία. Τα μεταξωτά ρούχα όπως και τα ρούχα από βισκόζη ή πολυεστέρα είναι καλύτερα να στεγνώνουν σε σκοτεινούς χώρους. Αντίθετα, τα εσώρουχα από βαμβάκι και τα λινά ρούχα μπορείτε να τα στεγνώσετε άφοβα στο στεγνωτήριο, το ίδιο και τα ρούχα από πολυαμίδη, nylon και perlon. Αντίθετα, αποφύγετε το στεγνωτήριο για ρούχα από μετάξι, βισκόζη και πολυεστέρα γιατί χάνουν τη φόρμα τους. Προσοχή: Τα μάλλινα δεν μπαίνουν ποτέ στο στεγνωτήριο! Απλώστε τα οριζόντια πάνω σε μια πετσέτα προσέχοντας να μην χάσουν την φόρμα τους.

Για τέλεια μυρωδιά: Υπάρχουν κάποια ρούχα που φοράτε πιο σπάνια από άλλα; Για να τα προστατεύσετε από δυσάρεστες οσμές, φτιάξτε μικρά σακουλάκια ποτ-πουρί (π.χ. με λεβάντα) και διατηρήστε τα ευωδιαστά!

Πηγή: k-mag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ γράφετε τα σχόλια σας